نردبان آتش نشانی و کاربرد آن
سوالات متداول-
کاربرد نردبان در عملیات اطفا حریق چیست؟برای دسترسی به طبقات بالا یا زیرزمین، انتقال افراد مصدوم و حادثه دیده، استفاده به منظور برانکارد
-
چند نوع نردبان آتش نشانی داریم؟نردبان های آتش نشانی را می توان به 3 دسته کشویی، سقفی و قلاب دار تقسیم بندی کرد.
نردبان آتش نشانی جزو تجهیزات و ابزار اصلی در یک عملیات می باشد. این نردبان هم به صورت جدا کاربرد دارد و هم در بالای خودرو های آتش نشانی سنگین نصب می شود. به دلیل نقش مهمی که نردبان دارد باید با ساز و کار آن آشنا شوید و بدانید که از چه نوع نردبانی در چه شرایطی باید استفاده کرد.
نردبان برای نجات جان افراد و حیوانات حبس شده در طبقاتی که در حال آتش سوری هستند. نردبانی که بر روی خودرو نصب می شود ارتفاع بیشتری دارد. نردبان آتشنشانی انواع مختلفی دارد که هر کدام برای کاربری مربوطه مناسب است. از نردبان بیشتر برای طبقات سوم یا بالاتر یک ساختمان استفاده می کنند. در عملیات آتش نشانی در ایران، نردبان کشویی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این نردبان که از آلومینیوم ساخته شده است از 2 یا 3 کشو متحرک تشکیل شده است. نردبان به نوعی عضو جدا نشدنی یک آتش نشان است.
در عملیات آتش نشانی در ایران، نردبان کشویی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
چرا نردبان آتش نشانی مهم است؟
در دنیای مدرن امروز شاهد رشد جامعه شهرنشین هستیم و به همین دلیل صنعت ساختمان سازی پیشرفت چشمگیری داشته است. این ساختمان ها یکی پس دیگری به صورت بلندتر ساخته می شوند. همین امر باعث می شود نیاز آتش نشانان به نردبان هر روز بیشتر از قبل باشد. ارتفاع و ابعاد این نردبان ها با توجه به محیطی که از آنها استفاده می شود، طراحی و ساخته می شود.
انواع نردبان
- کشویی
- سقفی
- قلاب دار
- فایبرگلاس (کامپوزیت)
نوع | طول | وزن | جنس |
---|---|---|---|
کشویی | از 5/5 تا 13/5 متر | 6 تا 6/5 کیلوگرم | آلومینیوم |
سقفی | از 4/5 متر و بیشتر | 16 و 18 کیلوگرم | آلومینیوم |
قلاب دار | 4 متر | 18 کیلو گرم | آلومینیوم |
هرچه وزن یک نردبان سبک تر باشد و طول استانداردی هم داشته باشد، کاربرد بیشتری هم دارد.
نردبان آتش نشانی کشویی
این نوع نردبان خود به 4 نوع دیگر تقسیم بندی می شود که عبارت اند از:
- کوتاه: نردبان کشویی کوتاه از دو یا سه کشو و از جنس آلومینیوم ساخته می شود. این نردبان در حالت باز شده خود، بین 5/5 تا 7/5 متر طول دارد. از ویژگی این نوع نردبان می توان به وزن کم و قابل حمل بودن آن اشاده کرد. وزن این نردبان کوتاه 6 کیلو گرم است و قاصله بین پله ها بین 280 تا 305 میلی متر می باشد. این نردبان استحکام و مقاومت بالایی دارد که می توان در هر حالتی بدون ترس از خم یا شکسته شدن، از آن استفاده کرد
- 9 متری: نردبان 9 متری بیشتری استفاده را در بین دیگر نوع ها دارد. این نردبان دارای تجهیزات ایمنی مانند پین و کفشک های نگهدارنده می باشد. با توجه به افرایش طول این نوع باید بگویم که وزن آن فقط 6/5 کیلو گرم است و از مقاومت بالایی برخوردار است که در زمان استفاده از آن اتفاقی رخ نمی دهد. برای باز و بسته کردن نردبان طنابی را به کار برده اند که در گذشت زمان پوسیده نمی شود. همچنین این نردبان برای جابهجایی بر روی دیوار بر سر آن چرخ های قرار داده شده است که این کار را برای شما راحت تر کرده است.
- 10/5 متری: این نردبان نیز مانند نوع قبلی کاربرد زیادی دارد. این نردبان نیز خم نمی شود، قابل حمل و سبک وزن است و مجهز به پین و کفشک های نگهدارنده می باشد.
- 13/5 متری: این نردبان در ایران کم تر کاربرد دارد. تفاوت نردبان 13/5 متری با دیگر نردبان ها این است که دارای یک قسمت اصلی و دو قسمت متحرک می باشد. همچنین پایه های این نردبان بر روی زمین به طور کامل قابل تنظیم است.
نردبان سقفی
این نوع نردبان وزن کمی دارد؛ به طوری که توسط یک نفر هم به راحتی قابل حمل است. نردبان سقفی دارای دو نوع تک ستون و دو ستون است. طول ستون یک تکه این نردبان کمتر از 4/5 متر است. ستون دو تکه طولی بیشتر از 4/5 متر دارد. نردبان سقفی یک تکه وزنی معادل 16 کیلو گرم دارد که در نوع دو تکه به 18 کیلو گرم هم می رسد.
نردبان آتش نشانی قلاب دار
این نردبان با دیگر نوع ها متفاوت است. به این دلیل که مجهز به قلاب هایی می باشد که برای پرتاب کردن به جایی مثل جلوی پنچره کاربرد دارد. این نردبان باید به گونه ای قرار بگیرد که در هوا معلق باشد. طوری که افراد بتوانند به راحتی روی آن رفت و آمد داشته باشند. نردبان سقفی 13 کیلوگرم وزن دارد و طول آن 4 متر می باشد.
نردبان آتش نشانی فایبر گلاس
این نردبان را با نام نردبان کامپوزیت دار نیز می شناسند. این نردبان عایق برق نیز می باشد و به همین خاطر می توان علاوه بر عملیات های آتش نشانی در برق کاری، مخابرات، پتروشیمی ها و در انواع صنایع دیگر و حتی در کاربری های خانگی نیز از آن استفاده کرد. از دیگر ویژگی و مزایای این نردبان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وزن سبک
- دارای پایه های مفصلی مقاوم در برابر لغزش
- قابلیت استفاده در زمین و سطح های ناهموار
- دارای قرقره طناب داخلی سنگین برای عملیات های آسان
- مجهز به قفل های نیمه اتوماتیک
- توان تحمل بار تا 150 کیلو گرم
- جابهجایی آسان و سریع توسط یک نفر
- دارای تاییدیه عایق از پژوهشگاه نیرو
- دارای تاییدیه های مکانیکی و استاندارد EN131 اروپا
- و…
ارتفاع بلندترین نردبان آتش نشانی در جهان چقدر است؟
در آلمان خودرو نردبان آتش نشانی 68 متری ماگیروس، از بلندترین نردبان ها جهان است. همچنین در کشور انگلستان مرتفع ترین نردبان با ارتفاع ۶۴ متر وجود دارد.
بیشترین ارتفاع نردبان در ایران
در حال حاظر بیشترین ارتفاع نردبان آتش نشانی که در ایران وجود دارد، 72 متر است. این نردبان در شهر مشهد می باشد.
مورد توجه است که بیشترین ارتفاع ساختمان در استان تهران 150 متر می باشد. این در حالی است که ارتفاع بلندترین نردبان آتش نشانی در تهران تنها 62 متر است.
کاربرد نردبان دستی
بیشترین نوع نردبانی که در ایران مورد استفاده قرار می گیرد، نردبان آتش نشانی کشویی و دستی می باشد. یکی از دلایل این استفاده زیاد می تواند وزن سبک و راحتی در حمل باشد. این نردبان ها کاربردهای زیادی دارند که عبارت اند از:
- دسترسی به طبقات و نقاط مرتفع
- به وسیله نردبان دستی می توانید بین داخل و خارج ساختمان، پله ایجاد کنید.
- برای جابهجایی مصدومان و افراد حادثه دیده از طبقات بالا به پایین با برعکس.
- استفاده به شکل برانکارد برای افراد آسیب دیده
از نردبان فقط برای دسترسی به طبقات بالا استفاده نمی شود. بلکه می توان از نردبان آتش نشانی برای دسترسی به مکان های زیر زمین نیز استفاده کرد.
روش های حمل نردبان آتش نشانی
حمل نردبان از اهمیت زیادی برخوردار است. از طرفی زمان در هنگام انجام عملیات خیلی ارزش دارد. از طرفی ممکن است محل حادثه، وضعیت خوبی نداشته باشد. برای مثال می تواند کوچه باریکی داشته باشد که به ما این اجازه را ندهد که از نردبان هیدرولیکی استفاده کنیم. در نتیجه باید خود فرد آتش نشان نردبان را حمل کند. در نهایت باید آتش نشان از آمادگی جسمانی بالایی برخوردار باشد تا بتواند از عهده این کار برآید. آتش نشانان می توانند نردبان را به 3 روش حمل کنند.
- بر روی دوش
- حالت چسبیده به مفصل ران
- حمل در امتداد دست
حمل مصدوم با نردبان آتش نشانی
در مواقعی که اورژانس و کادر پزشکی هنوز به محل حادثه نرسیده اند، این آتش نشانان هستند که باید مصدومین را به طبقات پایین منتقل کنند. در نتیجه باید این افراد آمادگی جسمانی بالایی داشته و به برخی از اصول امداد و نجات آگاه و در این زمینه آموزش های لازم را دیده باشند. روش دیگری نیز وجود دارد که آتش نشانان باید فرد مصدوم را بر نردبان بگذارند و طناب را کاملا محکم ببندند. سپس می توانند به کمک طناب مصدوم با به سمت پایین بفرستند.
نکات استفاده :
- استفاده از کلاه ایمنی
- نردبان باید در سمت راست پنجره یا ورودی قرار گیرد. به طوری که سه پله بالاتر از پنجره باشد.
- بعد از باز کردن نردبان باید گیره های آن را به خوبی به پلکان نصب کنید.
- قبل از بالا رفتن باید پایه های نردبان را چک کنید که به خوبی روی زمین قرار بگیرند.
- جهت باز کردن نردبان باید طناب را در به صورت عمودی بکشید.
- در زمان بستن نردبان باید کفشک ها را بر روی پله پایینی یا دومی بگذارید.
- در هنگام بالا رفتن از نردبان سعی کنید که پایین را نگاه نکنید.
- از گرفتن جاهای دیگر مانند لبه پنجره خودداری کنید.
نتیجه گیری
نردبان آتش نشانی همیشه جزو تجهیزات اصلی و جدا نشدنی در یک عملیات می باشد و نقش مهمی را ایفا می کند. این نردبان به سه دسته کشویی، سقفی و قلاب دار تقسیم بندی می شود. نردبان آتش نشانی کشویی بیشترین کاربرد را در ایران دارد. باید هنگام استفاده از این ابزار نکاتی را نیز رعایت کنید که در بالاتر برای شما گفته ایم.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید باشد و از آن نهایت استفاده را کنید.