تولید مخزن آب و فوم خودرو آتش نشانی
سوالات متداول-
شرکت آریا حریق برای تولید مخازن آب و فوم ماشین های اطفا حریق، از چه متریالی استفاده میکند؟برای ساخت این مخازن معمولا از موادی مانند فولاد، استیل ضد زنگ، آلومینیوم، پلی پروپیلن و فایبرگلاس استفاده میشود. البته لازم به ذکر است که با توجه به کارایی مورد نظر، جنس به کار رفته در تولید این مخازن نیز میتواند تغییر کند. در نتیجه انتخاب متریال مناسب، بستگی به کاربری دارد که مدنظر کارفرما میباشد.
-
آیا ساخت مخازن فوم با مخازن آب متفاوت است؟بله، در واقع نکاتی که در هنگام طراحی و تولید این مخازن باید در نظر گرفته شوند، با یکدیگر متفاوت هستند. توجه کنید که برای طراحی این مخازن، حتی نوع فومی که قرار است در آن نگه داری شود نیز مهم است. همچنین میتوان آنها را به صورت جداگانه با مخازن آب ساخت یا اینکه آنها را با یکدیگر ادغام کرد. البته موارد دیگری نیز در این میان اهمیت دارند که جزو مباحث اولیه در هنگام طراحی هستند.
مخزن آب و فوم خودرو آتش نشانی مدرن، دارای پیکربندی های مختلفی هستند و در طراحی خودرو ها بسیار تاثیر گذارند. مخزن های خودرو آتش نشانی ویژگی ها و گزینه های زیادی دارند. در واقع مخزن ها نه تنها برای ذخیره آب، بلکه برای بهینه سازی عملکرد و قابلیت اطمینان ماشین نیز استفاده میشوند. شرکت آریا حریق (Aray Harigh) طراحی و تولید کننده انواع مخازن و تانکر های آب و فوم آتش نشانی با مواد اولیه متفاوت بر اساس نیاز های مشتری میباشد.
استانداردهای انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA)، حداقل استانداردهای داوطلبانه را برای ماشین های اطفا حریق تعریف میکند. دو استاندارد پرکاربرد عبارتند از: NFPA 1901 (استاندارد برای ماشین ها) و NFPA 1906 (استاندارد برای خودرو های اطفا حریق جنگلی).
جنس مخازن از چیست ؟
در گذشته شرکت هایی که کار تولید مخزن آب و فوم خودرو آتش نشانی را انجام میدادند، مخازن را از همان موادی که برای ساخت بدنه استفاده میشد، میساختند. تا دهه 1970، جنس مخازن از فولادی بود. در دهه 1960 و 70 نیز جنس مخزن های آب و فوم ماشین آتش نشانی گالوانیزه شد. اما بعد تر مخازن فولاد ضد زنگ (استیل) و آلومینیوم تا اواسط دهه 1980 معمول بودند تا اینکه فایبرگلاس در این بازه زمانی معرفی گردید. در اواسط دهه 1980، مخازن آب پلی پروپیلن معرفی شدند و در حال حاضر اکثر مخازنی که امروزه ساخته میشوند از این جنس هستند.
- کربن استیل : یکی از رایج ترین متریال ها که ترکیبی از کربن و استیل است.
- تمام استیل : بهترین جنس بدنه که قیمت آن نسبت به سایر متریال ها بالا تر است.
- مخازن GRP : این مخازن از نوع پلی اتیلن فشرده هستند و سبک تر از سایر مدل ها می باشند.
مخازن GRP
در صورتی که جنس مخزن GRP انتخاب شود با توجه به وزن کم می توانیم ظرفیت را افزایش دهیم. برای ماشین های سبک تا 200 لیتر بیشتر و در ماشین های سنگین تا 400 لیتر قابلیت افزایش ظرفیت وجود دارد.
مخزن آب خودرو آتش نشانی فولاد/استیل/آلومینیوم
مخازن فولاد ضد زنگ (استیل) در ماشین های امروزی نسبتاً غیر معمول هستند، اما هنوز هم وجود دارند. مخازن استنلس استیل به احتمال زیاد بیشتر در اشکال بیضوی یافت میشوند. با توجه به هزینه بالای مواد، و مشکلات مرتبط با ترک خوردگی و خوردگی بدنه تحت تأثیر میکروبیولوژیک، یک رویکرد کاهش هزینه جایگزین با بسته بندی مخزن فایبرگلاس یا پلی پروپیلن با فولاد ضد زنگ وجود دارد.
علاوه بر این، در برخی از کاربردها که فشارهای عملیاتی سیستم بالا میباشد، یا کاربرد سبک خلاء، استفاده از مخازن فولاد ضد زنگ یا آلومینیوم به دلیل افزایش خواص مکانیکی مناسب تر است. مخازن فولادی به نگهداری سالانه نیاز دارند تا از زنگ زدگی وسایل آتش نشانی جلوگیری شود. مشتری باید این نکته را هنگام ارزیابی کل هزینه های طول عمر مخزن و کارایی آن در نظر بگیرد. به طور کلی فولاد کمترین هزینه اولیه را دارد و پس از آن آلومینیوم و پس از آن فولاد ضد زنگ. فولاد و استیل بیشترین جریمه وزن را دارند، به این معنی که وزن زیاد این مخازن باعث کاهش بار قابل حمل کامیون میشود.
مخزن آب آتش نشانی فایبرگلاس
مخازن فایبرگلاس آب این قابلیت را دارند که به راحتی مخزن و ساختار بدنه را در یک مجموعه یکنواخت ادغام کنند. استفاده از فایبرگلاس به قالب هایی با ماهیت خاصی نیاز دارد، بنابراین بهتر است در کاربردهایی که ماهیت تکراری دارند به دلیل هزینه اولیه بالاتر ابزارآلات، استفاده شود. فایبرگلاس همچنین از نظر مقاومت در برابر خوردگی و همچنین خواص کششی و خمشی بالا، نسبت به دیگر انواع بدنه برتری دارد.
از دیگر خدمات شرکت آریا حریق، بازسازی و تعمیر خودرو آتش نشانی میباشد.
این ویژگیها به مخازن اجازه میدهد تا تکیهگاههای ساختاری کمتری داشته باشند که منجر به افزایش حجم آنها میشود. با این حال فایبرگلاس یک ماده نسبتا شکننده است که اگر مواد هسته آب را جذب کرده باشد تعمیر آن دشوار است. تحمل ابعادی برای فایبرگلاس، میتواند به دلیل فرآیند تولید بسیار متفاوت باشد، بنابراین باید برای قاب مخزن و اجزای رابط در نظر گرفته شود.
مخازن فایبرگلاس معمولاً سبکتر از مخازن فولادی و استیل هستند، اما سنگین تر از پلی پروپیلن میباشند. مخازن فایبرگلاس به طور کلی بدون تعمیر و نگهداری در نظر گرفته میشوند. مورد دیگر اینکه مواد خام مورد استفاده در ساخت این مخازن، بیشترین تأثیر زیست محیطی را دارند. همچنین ناگفته نماند که مخزن آب و فوم فایبرگلاس برای خودرو های آتش نشانی قابل بازیافت نیست.
مخزن آب پلی پروپیلن
اکثر مخازن امروزه از ورقه های پلی پروپیلن کوپلیمری ساخته میشوند. این شامل مخلوطی از پلی پروپیلن با مقدار کمی پلی اتیلن برای مقاومت در برابر ضربه بیشتر است. مخازن پلی پروپیلن ارزش زیادی را از نظر هزینه کل طول عمر مخزن و همچنین کارایی آن دارند. اگرچه کمی گرانتر از مخازن استیل ضد زنگ هستند، اما کاهش وزن قابل توجهی نسبت به فولاد دارا میباشد.
علاوه بر این، مخازن پلی پروپیلن طول عمر بالایی دارند، زیرا این مواد هرگز خورده نشده و ترک نمیخورند. مخازن پلی پروپیلن ماشین های اطفا حریق معمولاً با ضمانت مادام العمر محدود ارائه میشوند. به دلیل خواص مکانیکی پایین تر، این مخازن بهترین گزینه برای سریع تر پر شدن و فشار بالا یا کاربردهای مخزن سبک خلاء نیستند. همچنین پلی پروپیلن کمترین تأثیر زیست محیطی را از نظر تولید و فرآوری مواد خام نشان میدهد.
پلی پروپیلن کاملا قابل بازیافت بوده و همانطور که قبلاً اشاره شد، اکثر مخازن در سرویس آتش نشانی از پلی پروپیلن ساخته میشوند. لطفاً به خاطر داشته باشید که با تنوع زیاد کاربردها در خدمات آتش نشانی، سایر مواد ممکن است برای یک عملکرد خاص از دیگری مناسب تر باشند. در نتیجه لطفاً در هنگام سفارش مخزن آب و فوم خودرو آتش نشانی، تعیین کنید که چه کارایی مد نظرتان است تا بهترین مواد اولیه برای ساخت مخزن انتخاب شود.
انواع شکل مخزن آتش نشانی
مستطیل / T-STYLE
متداول ترین شکل مخزن ماشین آتش نشانی، مستطیلی یا T شکل است که از شکاف هایی تشکیل شده که در طول مخزن قرار دارند. هر مخزن سفارشی ساخته میشود. با افزایش مقدار آب مورد نیاز و محدود شدن فضا، مخازن میتوانند به تدریج از نظر شکل پیچیده تر شوند. به طور کلی، شکل مخزن در درجه اول توسط گزینه های مانند کارایی و … تعیین میشود.
مخزن بیضی
شکل رایج دیگر مخازن پلی پروپیلن، مخازن به سبک بیضوی گرد است. امروزه تانکر های آب بیضی تفاوت های بسیار کمی با نمونه های مستطیلی دارند. مزیت اصلی یک مخزن بیضی شکل آتش نشانی، قابلیت اطمینان بهبود یافته است، زیرا زوایای تیز در آنها وجود ندارد که منجر به افزایش تنش در اتصالات جوش شود.
اگرچه مخازن پلی پروپیلن مدرن بسیار قابل اعتماد هستند، تکان ها و همچنین استفاده های زیاد میتواند در این مناطق منجر به خرابی گردد. مخازن بیضی معمولاً در تخلیه آب و فوم کارآمدتر از مخازن مستطیلی شکل هستند. همچنین این مخزن ها معمولاً مرکز ثقل بالاتری داشته و به دلیل استفاده از روکش فولادی ضد زنگ معمولاً هزینه بیشتری دارند.
برخی از تولیدکنندگان مخازن بیضوی را با استفاده از مقاطع استوانه ای می سازند که به یکدیگر متصل شده و با نوارها تقویت می شوند. این ظاهری از هم گسیخته به جا میگذارد و در بیشتر کاربردها در صورت رنگآمیزی از نظر زیباییشناختی خوشایند نخواهد بود. با این حال، اگر با روکش فولادی ضد زنگ پوشانده شوند، از مخزن فولاد ضد زنگ قابل تشخیص نیستند. علاوه بر این، تانک های بیضوی به سیستم نصب پیچیده تری نسبت به تانک های معمولی و مستطیلی نیاز دارند.
مخازن DRYSIDE یا WETSIDE
Wetside یا Dryside به قرارگیری و استفاده از مخزن در ساختار کلی خودرو اشاره دارد. مخزن Wetside از دیواره مخزن به عنوان دیواره بیرونی بدنه خودرو آتش نشانی استفاده میکند. به عبارت دیگر دیوار کناری دارای آب در پشت خود (مرطوب) است. روکش پلی پروپیلن رنگ شده تقریباً از سایر مواد قابل تشخیص نیست.
مخازنی که Wetside هستند معمولاً از مواد ضخیمتر (3/4 اینچ در مقابل ½ اینچ) از دیوارههای جانبی استفاده میکنند تا ظاهر دندهها را در جایی که بافل داخلی به دیوارههای جانبی جوش داده میشود، کاهش دهند. صرفه جویی در هزینه را میتوان با حذف یک بدنه فلزی و همچنین امکان افزایش ظرفیت حمل آب با حجم اضافی به دست آمده را ایجاد کرد.
در طرف مقابل مخزن Dryside مخزنی است که در آن دیواره جانبی مخزن، طرف بدنه بیرونی ماشین نیست. در مدل های Dryside، محفظه های پلی پروپیلن اضافی در اطراف مخزن یا یک پانل بدنه تزئینی جداگانه ساخته شده از فلز یا فایبرگلاس که به عنوان کناره ماشین وجود دارد. این مخازن را میتوان با مواد ½ اینچی ساخت، زیرا ظاهر مخزن دیگر مهم نیست.
مخزن فوم خودرو آتش نشانی
مخازن فوم آتش نشانی را میتوان به عنوان مخازن مستقل طراحی کرد و یا میتوان آنها را در مخازن آب ادغام کرد. تانکر های کوچکتر در محدوده 5 تا 50 گالن معمولاً با مخزن آب ادغام میشوند. همچنین مخازن کم عمق و طولانی اگر در درجه سطح استفاده نشوند میتوانند مشکل ساز شوند. این مشکلات شامل تخلیه ناکارآمد و خاموش شدن زودهنگام سیستم به دلیل تامین نامناسب فوم در درگاه مکش است. ناگفته نماند که محل برج پرکن و پورت ها عوامل محرک در عملکرد مخزن هستند.
بسته بندی دو مخزن در کنار هم به ساده سازی ادغام در ماشین کمک میکند. اگرچه مخازن ترکیبی آب و فوم مورد استفاده در کاربردهای صنعتی میتوانند از نظر اندازه بسیار بزرگتر باشند، اما هنوز میتوان آنها را به طور موثر یکپارچه کرد. البته با ادغام مخازن بزرگتر پیچیدگی های بیشتری به وجود میآیند. بنابراین بحث اولیه در مرحله طراحی با سازنده مخزن مهم است.
اندازه مخازن فوم میتواند از نظر اندازه مشابه مخازن آب باشد. مخازن فوم باید به خوبی مهر و موم شوند تا به حفظ عمر و عملکرد محصولات فوم ذخیره شده در آنها کمک کنند. این کار با استفاده از یک واشر برای آب بندی درب و یک وسیله قفل کننده برای بسته نگه داشتن درب مخزن انجام میشود. دریچه های فشار و خلاء در برج یا درب پرکننده برای جبران تغییرات فشار یا خلاء در هنگام پر کردن یا خارج کردن فوم از مخزن تعبیه شده است. همچنین باید نوع فوم مورد استفاده را در نظر گرفت تا مخزن به درستی طراحی شود.
طراحی مخزن آب و فوم ماشین آتش نشانی
شرکت آریا حریق با سابقهی 20 ساله در زمینه تولید مخازن آتش نشانی آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان های مربوطه میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان، با ما در تماس باشید.